De snaar is de motor van uw racket!

Om het maximale uit je racket te halen, is het van groot belang om een kwalitatief goede en juiste snaar te kiezen. Het is de meest belangrijke beslissing die een speler moet maken. De drijvende kracht achter je spel komt direct vanaf de snaar. Het is de sleutel tot succes. Zoals bij elke motor, zijn goede zorg en service erg belangrijk.

Materialen
 • Polyester: Dit is een veel gebruikt materiaal voor snaren. Polyestersnaren zijn duurzaam en hebben een goede controle. Wel loopt de spanning vrij snel terug. Polyestersnaren zijn uitstekend geschikt voor ‘snarenslijters’. De duurzaamheid en stugheid van de snaar gaan wel ten koste van het comfort. Polyestersnaren hebben geen lekkere elasticiteit en trillingsdemping. Wel geeft de stugheid veel controle voor de betere tennissers.

 • Nylon: De meest gebruikte tennissnaar soort. Geschat wordt dat meer dan 70% van de tennissers ermee speelt. Ze zijn meestal gemaakt van een nylon kern omhuld met verschillende slijtvaste lagen: hoe meer lagen, hoe hoger de kwaliteit van de tennissnaar. Deze lagen vangen het verlies aan spankracht van de nylon kern op. Nylon tennissnaren hebben meestal een langere levensduur dan natuurlijke darm tennissnaren, maar een kortere levensduur dan de polyester of kevlar tennissnaren. Bestemd voor spelers met een normaal tennissnaren verbruik.

 • Multifilament: Dit materiaal komt het dichtst in de buurt van de natuurlijke darm. Honderden, vaak zelfs duizenden fijne, individuele filamenten worden samengewikkeld tot een tennissnaar, met daar omheen een beschermcoating. De voordelen van dit type tennissnaar: hoge elasticiteit, grote balversnelling, veel balgevoel en speelcomfort. Nadeel: minder lange levensduur. Houd rekening met spanningsverlies na bespannen. Eens de beschermcoating kapot is, valt de tennissnaar langzaam uiteen totdat deze breekt.
Functie van de snaar

Elasticiteit

Power Controle Balgevoel Comfort Duurzaamheid
Hogere elasticiteit Meer Minder Meer Meer Minder
Lagere elasticiteit Minder Meer Minder Minder Meer

Bespanhardheid

Power Controle Balgevoel Comfort Duurzaamheid
Hogere bespankracht Minder Meer Minder Minder Meer
Lagere bespankracht Meer Minder Meer Meer Minder

Opbouw van de tennissnaar

Power Controle Balgevoel Comfort Duurzaamheid
Meer filamenten Meer Minder Meer Meer Minder
Minder filamenten Minder Meer Minder Minder Meer

Dikte van de tennissnaar

Power Controle Balgevoel Comfort Duurzaamheid
Dikkere snaar Minder Minder Minder Minder Meer
Dunnere snaar Meer Meer Meer Meer Minder

Op alle niveaus van tennis is het van belang de snaar en de bespankracht aan te passen aan je speltype. De verschillende speltypes zijn spinspelers, vlakke spelers, hardhitters en comfort zoekers.Welke snaar past bij jou?

 • Spinspelers: Als spinspeler geef je veel spin en/of slice aan de ballen die je slaat. Het gevolg hiervan is dat de snaren zullen gaan verschuiven, die daardoor inbranden en kunnen breken. Door deze snaar wat harder te bespannen schuift deze minder. Een stugge slijtvaste snaar, zoals polyester breekt minder snel. Een elastische snaar die hard in het racket wordt bespannen of een polyester/kevlar snaar zijn voor deze spinspelers de beste oplossing. Om de beste combinatie te maken kan er ook worden gekozen voor een combinatie (hybride snaren). Zet dan wel de meest duurzame snaar in de lengte. De lengtesnaar zal namelijk vaak breken bij spinspel. Wil je iets meer spin in je spel leggen, dan is een gestructureerde snaar de beste keuze. Door de structuur van de snaar krijg je meer grip op de bal en zal het beetje spin of slice wat de je aan de bal meegeeft worden versterkt.

 • Vlakke spelers: Vlakke spelers hebben geen last van het schuiven van de snaren en zullen minder waarde hechten aan de duurzaamheid. De beste optie voor deze spelers is een multifilament snaar met een monokern (synthetische snaar). Deze snaren geven door de elasticiteit veel versnelling en balgevoel. De techniek bij deze spelers is wel van groot belang. Hebben ze een goede lange swing en geven ze dus vanuit de techniek genoeg versnelling aan de bal dan kan de snaar er beter wat harder ingezet worden. Dit geeft meer controle. Voor beginners kan de snaar er wat zachter ingezet worden, dit geeft de balversnelling die ze zoeken en ook een langer balcontact.

 • Hardhitters: Deze spelers hebben een zeer lange slag/swing (of in het huidige tennis een korte explosieve swing) en geven zelf veel versnelling mee aan de bal. De snaar moet deze klappen kunnen opvangen. Van de snaar wordt weinig tot geen balversnelling verwacht maar wel veel controle. De keuze is een multifilament snaar met monokern (synthetische snaar) die strak bespannen wordt. Bij echt goede tennissers kan ook worden gekozen voor een polyestersnaar (monofilament snaar). Deze snaar geeft veel controle door de stugheid. Een hardhitter die ook met spin en slice speelt kan ook kiezen voor snaar van polyester,  kevlar of hybride vanwege de duurzaamheid.

 • Comfort spelers: Voor deze groep is de juiste keuze van de snaar het allerbelangrijkst. Een comfortspeler wenst de arm te ontzien. Dit kan door de trillingen van de slag te dempen en door een bespanning die veel snelheid aan de bal meegeeft. De beste optie is een darmsnaar (multifilamentsnaar met een multifilament kern). Deze snaren zullen de trillingen dempen en de bal veel versnelling meegeven. Als speler kan je met een kortere slag de bal toch gemakkelijk naar de overkant krijgen. Om nog meer balversnelling te geven kan de snaar er zachter worden ingezet. Zeker spelers die gevoelig zijn voor armblessures zijn gebaat bij een comfortabele snaar.

Samenvattend kun je stellen dat de keuze van de snaar afhankelijk is van de volgende factoren:

 1. Speler
 2. Racket
 3. Bespankracht
 4. Blessure gevoeligheid
 5. Niveau speler
Wanneer moet ik mijn bespanning vervangen?

Er zijn drie redenen om een snaar te vervangen, namelijk:

 1. Omdat de snaar gebroken is
 2. Als de hardheid van de bespanning te ver is teruggelopen
 3. De materialen van de snaar door veroudering aan waarde hebben verloren

Samen met de hardheid loopt ook de elasticiteit en daardoor de demping van de snaar terug; elasticiteit absorbeert de trillingen/klappen beter. Als de elasticiteit terug loopt moet je zelf meer kracht gebruiken en krijg je meer trillingen/klappen op je arm en daardoor sneller kans op blessures. Als stelregel kun je aanhouden, één keer per week tennissen is minimaal één keer per seizoen een nieuwe snaar en bij twee keer per week tennissen, is het twee keer per seizoen etc.

Product added to compare.